Terug

Steen verloren na verkleining trouwring

Wilma Jansen

Ik heb mijn trouwring met briljant laten verkleinen bij de plaatselijke juwelier. Voor de reparatie heb ik EUR 35,- betaald. Na 2 maanden ben ik de steen verloren door een breuk onder de steen.

De juwelier beweerde in eerste instantie dat dit verlies niets met de verkleining te maken kan hebben.

In overleg met de fabrikant is mij een nieuwe ring aangeboden voor EUR 400,- (huidige waarde van mijn ring is EUR 1.500,-), omdat de bestaande ring niet gerepareerd kan worden.

Na protest van mijn kant beweert de juwelier nu dat de ring uit één geheel bestaat en er te veel spanning  op staat en er daarom geen garantie gegeven kan worden op de verkleining van de oude ring. Daarom komt de fabrikant in overleg met de juwelier met het aanbod van de nieuwe ring.

Omdat ik hier niet zonder meer akkoord mee wil gaan (de oude ring heeft emotionele waarde en het is een heel bedrag) ben ik benieuwd of zijn verhaal klopt.

 

Met vriendelijke groet,

Mevrouw Jansen


1 Antwoord

Antwoord van Edelsmederij 't Goudvinkje

Mevrouw jansen,

 

het is moeilijk antwoord te geven zonder enig beeld.

Maar het is een algemene voorwaarde dat als sieraden met stenen moeten worden gerepareerd of aangepast dat het risico van de edelstenen voor de klant zelf zijn. Dit zou wel gemeld moeten zijn,

 

Het is dus wel uw eigen risico.

 

Het kan zeker zijn dat een ring die wordt verkleind (ligt ook aan hoeveel kleiner,) de zetting daardoor ook vervormd.

Maar het kan ook zijn dat de zetting gewoon versleten was en dat het toeval  dat de steen eruit is gevallen.

 

Dat de ring uit een stuk bestaat en teveel spanning heeft, kan best zijn, maar dan is eht een kwestie van spanningsvrij gloeien, En ik denk, ook al heb ik t niet gezien, dat de ring wel degelijk wel te repareren is. Maar dan raad ik u aan om naar de goudsmid te gaan en neit naar de juwelier.

Het gedeelte onder de steen wat gescheurd is, moet gewoon gesoldeerd kunnen worden, of geheel opgevuld en dan op een andere plek in de ring ee nieuwe rusting maken voor de steen.

De goudsmid is degene die, ook vaak voor juweliers, de sieraden verkleint en vergroot en dat soort dingen.

Dus zij hebben vaak meer verstand van wat wel en niet mogelijk is.

 

 Wat u ook nog kunt doen is even kontakt opnemen met de NJU en de algemene voorwaarden nalezen van die juwelier, gezien ze verplicht zijn u daarop te wijzen, voor er een rekening wordt gepresenteerd..

 

Ik hoop dat u hier wat meer aan heeft!